Jak jsem se dostala k tvorbě vlastních vzorů?

Vítám vás u mého nového článku. Věřím, že vás toto čtení bude bavit a zase o kousek vám přiblíží moji tvorbu.Zároveň věřím, že vám v tomto článku odpovím na otázku (viz nadpis), kterou nejčastěji ohledně mé tvorby dostávám. Pojďme ale začít hezky od začátku.

 Jak to všechno začalo?

Když jsem v roce 2019 začínala se svou vlastní tvorbou a malováním ilustrací, které byly následně na utěrky tisknuty, o možnostech opakujících se nekonečných vzorů jsme věděla opravdu velmi málo. První kolekce mých malovaných utěrek vznikaly tak, že jsme se švadlenami vybraly nejprve látku v metráži - kvalitní, savou a především čistě bílou bavlnu, ze které švadleny ušily utěrky a opatřily je logem vyšitým na poutko v rohu utěrky. Následně jsem utěrky zavezla do tiskárny, kde byl každý kousek zvlášť potištěn mými návrhy. Tato technologie mi poměrně dlouho vyhovovala. Bavlněná metráž, ze které jsme utěrky se švadlenami šily, byla opravdu velmi kvalitní a hodně z vás mi psalo, že konečně natrefilo nejen na hezké, ale i savé utěrky. Nicméně při potisku docházelo často k chybám. A’t už barevně výsledný tisk neseděl s návrhem, tak se stávalo, že utěrky byly znečištěné od inkoustu, který se při tisku používal. Měla jsem tak na skladě spoustu nepovedených kousků. Zároveň jsem byla velmi limitována možnostmi tiskárny, a to zejména tisknutelnou plochou. Návrh jsme tedy vždy musela rozměrově velmi přizpůsobovat. 

 

Dlouho jsem nosila v hlavě myšlenku, že to musí jít i jinak. Lépe a snadněji. A tak jsem začala pátrat.. na YouTube jsem strávila hodiny sledováním zahraničních návrhářů a designerů, kteří ve svých videích předávali své léty nabité zkušenosti s navrhováním látek. 

 Aljaška, těhotenství a můj první nekonečný vzor

Je červenec 2020, horký letní den a já jsem v 7. měsíci těhotenství. Sedím u našeho kuchyňského stolu a črtám první návrhy pro mé nové ilustrace medvědů, stromů a borůvčí. Inspirací jsou mi vzpomínky a fotky z naší svatební cesty, kterou jsme z části strávili na Aljašce ve stanu. Mým velkým přáním byla výbavička pro miminko, která by byla ušita z mé látky. Strašně moc se mi líbila představa, že by naše dcera usínala a probouzela se vedle mantinelu pokrytého ilustracemi inspirovanými naším velkým dobrodružstvím.

 Cesta ilustrací do nekonečného vzoru, kterým bych mohla nechat zakázkově potisknout látku, byla však docela trnitá. Ilustrace se mi líbily. Jenže nejvíce každá zvlášť. Vůbec jsem neuměla pracovat s jejich kombinováním, aby krásně ladily a doplňovaly se. Trvalo mi dlouhé hodiny než jsem ve Photoshop první vzor seskládala. Vše pro mě bylo nové. Zatímco technickou stránku věci jsem si osvojila celkem rychle. Pořád vzoru něco chybělo. Pořád jsem nebyla spokojená. Naštěstí jsem se nevzdala tak rychle. Začala si mé pokusy a první varianty vzoru tisknout na papír a skládat vedle sebe. Pár dní na papíry koukala a nechala si vše v hlavě uležet. Když jsem opět zasedla k počítači, abych svou finální vizi přenesla i do vzoru, pracovalo se mi tak lehce. A byl na světě - můj první autorský nekonečný vzor Aljaška. A víte, co je na tomto vzoru fascinující? Byl můj první a dosud je mými zákazníky nejoblíbenější.

 Jaké vzory jsem už namalovala? A kde beru inspiraci?

Už to budou 2 roky, co se věnuji tvorbě vlastních autorských vzorů. Troufám si říct, že jsem se za tu dobu dost zlepšila. Hodně mi pomohl i zahraniční kurz zaměřený právě na teorii vzorů a jejich tvorbu. Kromě vzoru Aljaška v mém portfoliu vzorů dnes najdete také 2 vánoční vzory. Vzor Pivoňky, a to hned ve dvou variantách a také vzor Půlnoční údolí, který vás nadchnul tím, že jako zatím jediný je založen na tmavém podkladu látky. Ve výčtu nesmím zapomenou ani na vzor Hory, který nyní zdobí zejména dětské tepláčky a dětskou deku v sekci mých dětských produktů. A ten nejnovější - Tropický vánek bude již brzy zdobit mou novou kolekci bytového textilu.

Jak už jste možná u vzoru Aljaška pochopili, vzory tvořím především na základě mých vzpomínek, zážitků a inspirace, která je opravdu na každém rohu. Více o inspiraci jsem se rozepsala u jednoho z mých posledních příspěvků na sociálních sítích. Pokud mě tam ještě nesledujete, určitě koukněte na můj instagramový profil @wipee_cz, kde s vámi sdílím nejen novinky z mé tvorby, ale i zákulisí a nejrůznější aktuality z mého života.