Jak na praní utěrek? O těchto babských radách jste ještě neslyšeli

Jistě jste už někdy řešili a přemýšleli nad tím, jak správně pečovat o utěrky. A právě proto jsem se rozhodla vás inspirovat pár radami a triky, jak často utěrky měnit, prát, žehlit a skladovat tak, aby byly při ruce, ale zároveň nezabíraly příliš místa. Mám v plánu pro vás sepsat sérii článků, kde se vždy budeme věnovat jednomu z těchto témat.

V tomto prvním článku se dozvíte, jak můžete udržet utěrku voňavou, bez nežádoucích fleků nebo jak prodloužit její životnost. Dozvíte se pár osvědčených babských rad i mých vlastních postřehů. Nezapomeňte však vždy brát ohled také na doporučení výrobců.  

Kuchyňské utěrky jsou nezbytnou výbavou v každé kuchyni. Chceme, aby nám dobře sloužily, byly savé a nejlépe stále při ruce. Často se pak stane, že jsou plné fleků od všeho, co nám při vaření ukáplo.

Jak tedy mít utěrky bez fleků? Jak je udržet krásné a voňavé? Pro větší přehlednost si pojďme péči o utěrky probrat hezky od začátku a postupně.

Jak často utěrky měnit

To je samozřejmě velmi individuální a velmi záleží na tom, jak často vaříme a utěrky používáme. Nicméně takovou obecnou radou je, že by se utěrky měly měnit za čisté alespoň 1 týdně. Někdy se dokonce doporučuje každé 2-3 dny. Nikdy by se vám však nemělo stát, že utěrky měníme až při jejich celkovém zašpinění. Nesvědčí jim to a vám zabere daleko více času utěrky správně vyprat.

 Tip: Mějte v kuchyni vždy alespoň 3 utěrky:

- utěrka na utírání nádobí,

- utěrka na utření všeho, co je zrovna potřeba,

- utěrka/malý ručník na utření rukou po umytí.

… a pokud se rozhodnete vypulírovat sklo (skleničky, vázy apod.), berte vždy čistou.

 Jak na praní utěrek? 

Před tím, než utěrku vhodíte do koše na prádlo, ujistěte se, že není vlhká. Pokud se k praní nedostanete ihned, může se stát, že vám utěrka v koši zplesniví a fleků od plísně se nezbavíte ani vypráním.

- utěrky vždy perte samostatně – nepřidávejte k nim oblečení, ručníky atd. V kuchyni sem tam utřeme i nějakou mastnotu, která potřebuje při praní vyšší teplotu pro její odbourání, to však nesvědčí jiným typům textilu.

 - hodně znečištěné utěrky předem namočte do teplé vody – pro lepší odstranění skvrn můžete použít žlučové mýdlo, které na znečištění nanesete. Dalším možným způsobem je použití nějakého ze speciálních přípravků pro odstranění skvrn, které jsou volně dostupné v drogeriích.

 Tip: U velmi znečištěných utěrek, které se vám nedaří vyprat, vyzkoušejte roztok, který si jednoduše vytvoříte sami doma.

Potřebovat budete:

2 lžíce jedlé sody, 2 lžíce slunečnicového oleje a šálek prášku na praní.

Vše dobře smíchejte v hrnci s 5 litry horké vody a utěrky v tomto roztoku ponechejte do doby než zcela vychladne. Možná vás překvapí, proč se přidává olej. Je to kvůli tomu, že dobře váže nečistoty a díky němu následně utěrky snadno vyperete v pračce.

- v pračce perte na 40-60-90°C – vždy se řiďte doporučením výrobce. Zejména u barevných utěrek je potřeba správně pečovat o jejich barevnost. Na příklad u našich utěrek doporučujeme prát v pračce na 40 °C. Motiv je na metráž, ze které jsou ušity, tisknut metodou ekologického tisku na textil, který je barevně stálý a zdravotně nezávadný. Nicméně nižší teplotu doporučuji zejména s ohledem na to, aby motiv vydržel krásný co nejdéle. Také velmi záleží, z jaké materiálu jsou utěrky vyrobeny. Zde platí, že nejodolnější jsou klasické bavlněné utěrky.

- nepoužívejte aviváž – velmi diskutovaným tématem je také použití aviváže při praní utěrek a ručníků. Chceme, aby utěrky byly savé a krásně voněly. A to právě v případě aviváže jde proti sobě. Aviváž zbaví utěrky savosti a ani vzhledem k použití utěrek pro utírání nádobí, které následně přichází do styku s potravinami, se její použití nedoporučuje. Jak tedy na voňavé utěrky?

Tip: Starý dobrý ocet. Je to velmi překvapivé, ale právě nalití 2 šálků octa do bubnu pračky před praním vám zajistí, že budou utěrky zbaveny všech pachů. A nebojte se, ocet z nich cítit nebude.

- se sušičkou opatrně – zde opět platí, že nejlepší je držet se doporučení výrobce. Já osobně sušičku používám velmi často, a proto jsem dlouho testovala, jak naše utěrky obstojí. Mým doporučením je, když už sušit v sušičce, tak použít mírný program na bavlnu.

 Tip: Osvědčenou babskou radou, která ušetří i naši kapsu, je (pokud to jde) sušit utěrky na sluníčku. To dokonce přirozeně utěrky lehce vybělí.

- žehlete – ne vždy je na to čas a chuť, ale utěrkám to velmi prospěje. Žehlením utěrky vydezinfikujete.

Znáte tyto rady? Máte nějaký jiný osvědčený tip, jak se skvrn, na utěrkách zbavit? Napište mi na Instagramu, najdete mě tam pod @wipee_cz.

A pokud se vám nedaří skvrn na utěrkách zbavit a už by si vaše kuchyň zasloužila nějaké nové. Koukněte na naši aktuální nabídku bavlněných kuchyňských utěrek.